OVER TEXEL

Het

wadden

eiland

Texel is het grootste Waddeneiland en biedt zonder twijfel de meeste afwisseling.

De 7 gezellige dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur. Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden bezit Texel een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten, en niet te vergeten net zoveel schapen als mensen.

Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat meer dan een kwart van het eiland. En ook in het midden van Texel en langs de Waddenzee liggen veel natuurgebieden. Daarnaast treft u overal op het eiland overblijfselen aan van de roerige geschiedenis van Texel.

Bron: VVV Texel

HET ONTSTAAN VAN DE WADDENEILANDEN

De voortdurende werking van eb en vloed heeft grote invloed gehad op de vorming van de huidige Waddeneilanden. Die zijn ongeveer 8000 jaar geleden ontstaan. De Noordzee liep vol en de zeespiegel steeg. Grote hoeveelheden zand werden naar de kust verplaatst. De wadplaten kwamen bij eb droog te staan en stroomden onder bij vloed. De geulen ertussen sleten uit en zo ontstonden uiteindelijk zandplaten die niet meer onderwater liepen. Toch heeft Texel een heel ander landschap dan de andere Waddeneilanden.

Bron: VVV Texel

Het OV op Texel bestaat uit een vaste buslijn en kleine busjes. Buslijn 28 rijdt tussen de veerhaven, Den Burg en De Koog. Kleine busjes brengen u van en naar circa 160 haltepalen.

Bezoek dit prachtige eiland